referanslar
Şu an için yürürlükte olan herhangi bir cezai durum yoktur. Deprem gibi doğal afetlerin ne zaman başımıza geleceğini bilmediğimiz için hem konut poliçesini hem de deprem poliçenizi cezai durumu olmasa dahi yaptırmanız size faydalı olacaktır.
Konut sigortası isteğe bağlı bir ürün olduğu için dilediğiniz zaman iptal edebilir. Kullanmadığınız günlerin prim iadelerini alabilirsiniz. Zorunlu deprem sigortanız ise sadece evinizin satılması durumunda iptal edilebilir.
Eğer konutunuzda değerli eşyalarınız çok ise sigorta şirketleri belirli bedel üzerinden veya güvenlikli bir sitede iseniz tamamı üzerinden teminat verebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta değerli eşyalarınızın açıkta bulunmaması, kilitli kasada olması ve kasanın ağırlığının yüksek olmasıdır. Bu şartlar karşılanmadığı takdirde hırsızlık olayı olsa dahi tazminat alamazsınız.
Eğer voltaj dalgalanmasından dolayı cihazınız zarar görürse oluşabilecek hasarlar kapsam içindedir. Örneğin; buzdolabının motoru bozuldu veya televizyonunuzun anakartı hasar gördü, konut poliçenizden hasarı yaptırabilirsiniz.
Sigorta şirketleri elektronik cihazlar için genel olarak aynı kuralı uygulamaktadır. Zarar gören eşyanın kazaen kırılması veya yangın, deprem gibi sebepler ile zarar görmesinden kaynaklı zararları karşılamaktadır. Bazı sigorta şirketleri kendiliğinden bozulmalarıda kapsam içine almaktadır.
Konut poliçesi komşuluk mali mesuliyet teminatı 3.şahıslara vereceğiniz zararları kapsam içine alır. Bu teminat yine yangından dolayı binaya veya komşularınıza zarar vermeniz durumunda ve buna benzer olaylar da sizlere destek olacaktır. Komşuluk mali mesuliyet teminatını olabildiğince yüksek teminat almanız size fayda sağlayacaktır.
İster ev sahibi olun, isterseniz kiracı olun konut poliçesi yaptırabilirsiniz. Kiracıysanız daire size ait olmadığı için bina teminatı alamazsınız, diğer tüm teminatlar alınabilir. Eğer ev sahibiyseniz ve evinizde kiracı var ise sadece bina teminatı alabilirsiniz. Kiracıya ait olan kısımlar için teminat alamazsınız.
Bir konutun yapılması işçiliğe bakıyorsa eviniz ister Nişantaşı’nda olsun, isterseniz Çatalca’da olsun 100 metrekare dairenin maliyeti aynıdır. Hasar olduğu zaman binanın bulunduğu arsa size kaldığı için sigorta şirketi o arsaya tekrardan daire yapmanın bedelini öder. Evinizin değeri 1.000.000 TL olabilir ama o evi tekrardan yapmak 200 TL’ye denk geleceğinden siz poliçenizde 1.000.000 TL bina bedeli teminatıda alsanız alacağınız rakam maliyet başına düşen rakamdır. Siz sadece poliçenize boşuna fazla prim ödemiş olursunuz.
Konut sigortası yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus sigortacınızla paylaşacağınız konut bilgilerinizdir. Evinizde bulunan eşya bedeli veya kaç metrekare olduğu gibi bilgiler sigortalının sözlü beyanı dikkate alınarak poliçeye yazılır. Eşya bedelinizi belirlerken çatal, bıçak takımınızdan halılarınıza kadar tüm eşyalarınızı düşünmeniz gerekmektedir. Binanızda olabilecek yangın, deprem gibi durumlarda ise bina bedelinizi Bina İnşaat Maliyet Bedelleri esas alarak belirlemeniz gerekmektedir.
Konut sigortası isteğe bağlı olarak yapılan bir sigorta ürünüdür. Evinizde oluşabilecek yangın, hırsızlık, su basması veya elektronik cihazların bozulması gibi hasarları poliçe limitleri dahilinde öder. Alt komşunuza vereceğiniz su zararları veya üst komşunuzdan size verilecek su hasarları gibi konutunuzda karşınıza çıkacak tüm riskler için konut sigortası sizlere yardımcı olacaktır.
Konut sigortası yangın, yıldırım, infilak, duman, dahili su, terör, fırtına, hırsızlık, elektrik hasarları gibi bir çok teminatı içinde barındıran sigorta ürünüdür.
Zorunlu trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkarsanız yaşanacak herhangi hasar durumunda tüm tazminat ödemelerinin muhatabı ruhsat sahibidir. Polis kontrol noktalarında poliçeniz olmadığı anlaşılırsa aracınız bağlanır ve 108 TL ceza işlemi uygulanır.
Musluk açık unutulsa bile sigorta şirketleri karşılaşacağınız su basması hasarını karşılayacaktır. Bu durumdan komşularınız zarar görmüş ise yine poliçede yazan komşuluk mali mesuliyet teminatı limitlerinde ödeme yapılabilir.
Birçok kişinin yanlış bildiği gibi maalesef birçok sigortacıda bu konuda yanlış bilgiye sahiptir. Bir binanın bedeli hesaplanırken Bina İnşaat Maliyet Bedellerine bakıp metrekare başına düşen maliyeti öğrenip poliçe üzerine yazılmalıdır